Att sälja evenemangsbiljetter är ett stort åtagande!
13 april 2021
av
Anton Andreasson
Alla som arrangerat någon form av evenemang vet att det är så mycket mer man måste tänka på än att bara sälja biljetter och att boka lokal och artister. Hanteringen av en mängd aktiviteter från marknadsföring, betalsätt, momshantering, lagersaldon, hantering av personuppgifter (GDPR), policys för återköp osv behöver tänkas igenom. ”Early bird”-släpp? Rabattlänkar till trogna köpare? Släppa upp vissa platser efter en viss tid eller visa varor bara om man kommer in via en viss kampanj? Det som kan tyckas enkelt till en början blir snabbt ett stort åtagande som kräver mycket tankekraft – och ett system som kan möta alla kraven.
Att sälja på nätet måste gå undan.
Alla som köpt biljetter på nätet vet hur irriterande det kan vara att tvingas logga in eller skapa konto för att kunna betala. Det vet även era kunder. Det är vid köptillfället som upplevelsen av evenemanget i stort börjar. Och för att säkerställa att köpupplevelsen blir lika trevlig som evenemanget du säljer till, är det viktigt att köpflödet är så smärtfritt som möjligt, särskilt det mobila gränssnittet (som ju över 70% av alla biljettköpare kommer att använda sig av).
Men utöver att trösklarna är låga för betalningen måste även sidladdningen gå fort, och det även på mobiltelefoner som kanske har några år på nacken. Även när användaren är verkligt mobil måste det vara enkelt att köpa en biljett till ert evenemang – på tåget, i tunnelbanetunneln eller på andra ställen där uppkopplingen är dålig av och till. Ett mobilt gränssnitt som laddar snabbt kan vara avgörande för om en biljettköpare kommer att kunna genomföra sitt biljettköp eller, ibland i ren frustration, avbryta det.
Biljettförsäljningen är bara början.
När du sålt dina biljetter på nätet börjar det egentliga åtagandet. Beroende på vilken typ av event du arrangerar så kommer du nu behöva tänka på saker som entré-hantering, max antal personer i lokalen, hantering av utsläpp/återinsläpp och en mängd andra praktiska och logistiska utmaningar.
Dessutom kanske du vill sälja merch? Eller mat och dryck i pauser, eller bokningar och matupplevelser i restaurangen? Då är det smidigt att ha ett biljettsystem som hanterar även denna försäljning och samlar in detta tillsammans med resten av evenemangets rapportering.
Att arrangera evenemang är resurskrävande.
Få människor orkar arrangera ett evenemang helt ensamma. Har du tur är du med i en förening eller organisation som gör att du har kollegor och vänner som hjälper dig att släppa in folk, sälja i kassan eller svara på frågor. Kanske behöver du dessutom se till att dessa människor har olika behörighet i de verktyg och system de använder, så att du har lite koll på vad som hänt om nåt går fel nånstans.
Men ibland behöver du också extern hjälp. Någon som är på plats och drar kablar, sätter upp nätverk, hjälper till med scanning av biljetter och kan svara på tekniska frågor. Har du tur så kan personal från respektive leverantör vara på plats och erbjuda experthjälp, eller åtminstone finnas tillgänglig på jour-telefon.
Att vara arrangör är en livsstil.
Men hur mycket slit, svett och tankekraft det än krävs för att genomföra lyckade evenemang så är det i slutändan alltid värt det. Evenemang är upplevelser för både de som besöker dem och vi som skapar dem. Och tro oss – vi har varit där själva. Tickster är i själva verket resultatet av att vi som mångårig festivalarrangör skapat och vidareutvecklat ett system vi själva önskade fanns på plats när vi arrangerade Arvikafestivalen. Och ränderna går aldrig ur. Att syssla med evenemang är en livsstil. Se bara till att du har kul medan du gör det och att du omger dig med folk som vet vad de pratar om.
We are events – we are Tickster!